Jeongmee Yoon: jugar en un món blau i rosa

lacajablanca_jeongmeeyoon_icon1.jpg

Algun dia, amb més temps i menys temes en dansa, es podria fins i tot encetar un nou blog parlant exclusivament de les joguines infantils… N’hi ha tantes i algunes han canviat tan depressa, que m’adono que fer-ne un anàlisi crític pot ser també un bon exercici artístic: fins a on arriba la innovació, el disseny, la pedagogia, el kitsch, la modernitat, el consum pel consum, la creativitat, la funcionalitat… La idea m’ha vingut al cap després de veure l’exposició que s’anuncia a La Caja Blanca de Palma de Mallorca – la primera individual a casa nostra – de la fotògrafa Jeongmee Yoon, a qui ja coneixia gràcies a una altra troballa a la xarxa, el blog de la fotògrafa Victòria Campillo. Sorprenen de les imatges de Yoon el fet que els nens estiguin absolutament integrats dins tota una estesa de joguines “orientalment” ordenades -se suposa de propietat- amb un tret comú: el rosa amb les nenes, un color tradicionalment associat, tot i que en desconec el motiu, al fet femení, i el blau, en el cas dels nens. Més enllà del retrat tradicional, l’habilitat de la fotògrafa coreana consisteix en fer-nos reflexionar, des de “l’aparent” mirada innocent, no només sobre els bagatges culturals adquirits sinó també sobre l’excés, el kitsch i l’obsessió acumulativa de les nostres societats actuals.

(La foto és extreta de la pàgina web de La Caja Blanca. L’exposició es pot visitar del 8 de febrer al 5 d’abril. Sobre la Victòria Campillo prometo parlar-ne en un altre post i pel que fa al “fantàstic” món de les joguines i l’art hi aniré barrinant…).

2 Responses to Jeongmee Yoon: jugar en un món blau i rosa

  1. hola mireia: sóc la victoria campillo, he trobat el teu blog remenant en el meu. en primer lloc t’agraiexo les teves paraules sobre la meva obra a la revista bonart. el teu blog també em sembla molt interessant.potser ens podem veure algun dia a la galeria. fins aviat. victoria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: