Guernika, pintura de guerra

Excel·lent l’esforç de documentació i muntatge de l’especial d’1 hora que va preparar el programa “30 minuts” de TV3 el diumenge a la nit sobre El Guernika de Picasso, on ens vam assabentar de les negociacions secretes per portar el Guernika de tornada després d’haver patit un periple per París, Londres i Nova York. A destacar  els testimonis de Roland Dumas, advocat designat pel mateix Picasso perquè decidís el trasllat definitiu a les espanyes (amb la condició que estigués restablert l’ordre polític, fora de dictadures) i Maya Picasso, una de les filles del pintor i de les poques persones que, essent ella petita, ha pogut tocar el quadre amb les seves mans (un altre dels afortunats, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, sota reprimenda d’un conservador del MOMA). Gràcies al documental hem sabut també la dificultosa tasca de trasllat d’un quadre d’aquestes dimensions, les enormes implicacions polítiques de la pintura -no només perquè representava la desfeta civil d’un poble basc indefens a mans de la legió condor alemanya durant la guerra civil espanyola, sinó també com va ser o va voler ser utilitzat a favor d’ideologies tant dispars com foren la comunista i la franquista). El documental també constata que la última voluntat de Picasso va ser que el quadre reposés al Museu del Prado, tot i que finalment ha acabat al Museu Reina Sofia de Madrid, de com va patir també un atac amb graffiti o com Barcelona, en motiu de les Olímpiades, va reconstruir el Pavelló Espanyol de la República de París tot esperant, inútilment, que fos ocupat, ni que fos de manera temporal, pel Guernika.  

2 Responses to Guernika, pintura de guerra

 1. Antibush ha dit:

  Bush is forever saying that democracies do not invade other countries and start wars. Well, he did just that. He invaded Iraq, started a war, and killed people. What do you think? What is he doing to us, and what is he doing to the world?
  If ever there was ever a time in our nation’s history that called for a change, this is it!
  The more people that the government puts in jails, the safer we are told to think we are. The real terrorists are wherever they are, but they aren’t living in a country with bars on the windows. We are.

 2. poleteee ha dit:

  ke pesao el antibush!! el tiu va pasejant per tots els blogs !!
  i del reportatge, ja l’havia vist una altre vegada, i es molt bo, igual ke el cuadre, aixo si, personalment crec ke encara no huria d’estar a madrit, ja que …. (mireu reportatge)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: